מיהו כירורג פה ולסת

 
מומחה בכירורגיית פה ולסתות הוא רופא שיניים, שבתום לימודיו ביצע התמחות בת 5 שנים בכירורגיית פה ולסתות, ובעל רישיון ותעודת מומחה מטעם ההסתדרות לרפואת שיניים ומשרד הבריאות. כירורגיית פה ולסתות היא תחום העוסק בטיפול בפתלוגיות שונות ומגוונות באזור הפנים, הפה, הלסתות והצוואר. בעברית, שמה של המומחיות אינו מבטא בצורה שלמה את גודל והיקף התחום. לעומת זאת, באנגלית נקראת המומחיות - Oral & Maxillofacial Surgery, קרי כירורגיה של הפה, הלסתות והפנים.
 
 
 

מומחה בכירורגיית פה ולסתות עוסק באבחון ובטיפול במגוון רחב של תחומים, לרבות:

 
 
  • שברים של עצמות הפנים והלסתות (טראומה)
  • טראומה לרקמה רכה של הפה והפנים
  • זיהומים באזור הפנים והצוואר (ממקור דנטלי ואחר)
  • אורתוגנטיה - ניתוחים ליישור ושינוי עמדת הלסתות
  • גידולים שפירים וממאירים בחלל הפה והלסתות
  • שחזור פנים ולסתות (לאחר טראומה או כריתה פתולוגית)
  • טיפול בעיוותי פנים מולדים (כגון חך ושפה שסועים ועוד)
  • פתולוגיות של מפרקי הלסת
 
  • פתולוגיות של בלוטות הרוק
  • חבלות דנטליות
  • שתלים דנטליים
  • השתלות עצם והרמות סינוס
  • עקירות שיני בינה כלואות
  • עקירות שיניים מורכבות
  • חשיפות שיניים כלואות
  • טיפול כירורגי במתרפאים בעלי רקע רפואי מורכב
    (חולים סיסטמיים)
 
כירורגיית פה ולסתות היא ההתמחות היחידה ברפואת שיניים המתבצעת במסגרת בית חולים. ההתמחות כוללת תקופה של שלוש שנים וחצי במחלקה לכירורגיית הפה והלסתות ותקופה בת שנה וחצי של סבבים במחלקות נוספות בבית החולים לרבות - כירורגיה כללית, אורתופדיה, הרדמה, פתלוגיה, א.א.ג. ופלסטיקה. במהלך התמחותו משתתף המתמחה במאות ניתוחים בהרדמה כללית ובאלפי פרוצדורות כירורגיות קטנות, המבוצעות בהרדמה מקומית. המתמחה מחויב בביצוע תורנויות במיון, וכחלק מצוות הטראומה של בית החולים, משתתף בקורס החייאה מתקדם בטראומה - Advanced Trauma Life Support - ATLS.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

באופן כללי, ניתן לחלק את הטיפולים הניתנים על ידי מומחה בכירורגיית פה ולסתות לטיפולים מתחום "הכירורגיה הגדולה" (major surgery), המבוצעים בהרדמה כללית בבית החולים, ולטיפולים מתחום "הכירורגיה הקטנה" (minor surgery) או כירורגיה דנטואלבאולרית, המבוצעים בהרדמה מקומית במרפאות בית החולים או במרפאות שיניים פרטיות. טיפולים מתחום הכירורגיה הגדולה כוללים: טיפול בשברים ובזיהומים באזור הפנים והלסתות, ניתוחים אורתוגנטיים, ניתוחים לכריתת גידולים, ניתוחים של מפרקי הלסת ובלוטות הרוק ועוד. טיפולים הניתנים במרפאות השיניים כוללים בעיקר: עקירות שיניים מורכבות, עקירות שיני בינה כלואות, שתלים דנטליים, השתלות עצם והרמות סינוס, חשיפת שיניים כלואות ועוד.
 

למה כדאי להיות מטופל על ידי מומחה בכירורגיית פה ולסתות?

 
על פי חוק "פקודת רופאי השיניים" כל רופא שיניים בעל רישיון מטעם משרד הבריאות יכול לבצע כל טיפול שיניים באשר הוא. קיימים כיום פרסומים רבים בעיתונים, באינטרנט, ברדיו ובטלוויזיה אודות רופאי שיניים המבצעים טיפולים מורכבים כגון "השתלות ביום אחד", "שיקום פה מלא ביום אחד" וטיפולים כירורגיים ואחרים, שונים ומגוונים. העובדה שכל רופא שיניים יכול לבצע טיפולים אלו לפי החוק פותחת את השוק הדנטלי לתחרות, ואכן, תעריפי הטיפולים הולכים ונהיים זולים יותר עם השנים. אם כך, למה לפנות למומחה, כשאפשר לקבלת את אותו הטיפול ואפילו יותר טוב בחצי מחיר?! מבלי לזלזל או להמעיט בערכו של אף רופא שיניים, יש כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון לפני שבוחרים רופא שיניים לביצוע תכניות טיפול מורכבות.
 
 
 
לימודי רפואת שיניים נמשכים 6 שנים. שלוש השנים האחרונות ללימודים נקראות "השנים הקליניות", במהלכן מתנסה הסטודנט בביצוע טיפולים של ממש, במטופלים של ממש. ההתנסות הקלינית מתמקדת בעיקר בשלושה תחומים: מחלות חניכיים (סילוק אבנית והקצעות שורשים), טיפולי שיניים משמרים (סתימות וטיפולי שורש) ושיקום בפה (כתרים וגשרים). כמו כן מתנסה הסטודנט בעקירות שיניים, אם כי באופן מצומצם יותר משאר הטיפולים. יתר הטיפולים הכירורגיים, כמו גם הטיפולים המורכבים יותר בתחומי רפואת השיניים האחרים, נלמדים באופן תיאורטי בלבד, ואין בהם התנסות מעשית. לכן, ביצוע טיפולים כגון שתלים דנטליים, השתלות עצם, הרמות סינוס, עקירות שיני בינה ויתר הטיפולים הכירורגיים המורכבים יותר, מחייב את רופא השיניים בלימודי המשך ובהשתתפות בקורסים שונים לצורך השלמת השכלתו המקצועית. קורסים אלו נמשכים לרוב ימים עד שבועות בודדים וההתנסות המעשית בהם בד"כ מצומצמת. בפועל, צובר רופא השיניים את ניסיונו עם השנים, דרך הטיפול במטופליו. בעבר רופא שיניים אכן היה יכול להתמקד בטיפול בתחום הכירורגיה והשתלים ולצבור ניסיון רב דרך העשייה היומיומית. היום, בשל ההצפה ברופאים המבצעים טיפולים אלו, היקף הטיפולים שמבצע רופא שיניים בפועל הוא בד"כ מצומצם. לא כך הדבר כשמדובר בהתמחות בכירורגיית פה ולסתות.
 
 
 
 
 
 
 
כאמור, מומחה בכירורגיית פה ולסתות, בנוסף לשש שנות לימודי רפואת השיניים, ממשיך ומתמחה חמש שנים נוספות במסגרת בית חולים. בשנים אלו נחשף המתמחה למגוון רחב של מקרים כירורגיים מורכבים. המתמחה מתמודד בעצמו עם האבחנה והליווי הרפואי של מאות מקרים שונים ומגוונים ומבצע בפועל אלפי פרוצדורות כירורגיות, הן באופן עצמאי והן תחת הדרכה וחניכה. בצד הניסיון הקליני העשיר, נדרש המתמחה לבקיאות בספרות ובמאמרים מדעיים, באנטומיה של אזור הפנים והלסתות, בתחומי הרפואה השונים וביתר תחומי עיסוקו, ואף נבחן על כך.
 
 

 
 
 
לידע והניסיון הנרכשים במהלך 5 שנות ההתמחות בכירורגיית פה ולסתות אין אח ורע בשום קורס, הכשרה מקצועית או אפילו תוכנית התמחות מסודרת אחרת ברפואת שיניים. לא מבחינת היקף הלימודים התאורטיים, לא מבחינת כמות המקרים הקליניים, לא מבחינת האינטנסיביות של הטיפולים ובוודאי לא מבחינת מורכבות הטיפולים, שכן המקרים המורכבים ביותר והכישלונות הגדולים ביותר, הם אלו שמופנים בדרך כלל לבתי החולים, ואיתם נדרש להתמודד המתמחה בכירורגיית פה ולסתות. לא בכדי, מופנים המקרים המורכבים ביותר של עקירות שיניים, שתלים דנטליים, השתלות עצם ואחרים, לטיפול על ידי מומחה בכירורגיית פה ולסתות. הידע, הניסיון והמיומנות שרוכש כירורג פה ולסת ספציפית בתחומי מומחיותו (הן בשנות התמחותו והן בהמשך פעילותו המקצועית במסגרת בית החולים ובקהילה) מאפשרים לו להתמודד עם מקרים מורכבים אלו, לרבות הסיבוכים הכרוכים בהם. כמו כן, הידע והניסיון בטיפול במתרפאים בעלי רקע רפואי מורכב ובעלי צרכים מיוחדים, מאפשר לכירורג פה ולסת לטפל באוכלוסיות אלו. ההתנסות הרבה בניתוחים בהרדמה כללית, ההשתתפות בסבב של שלושה חודשים במסגרת מחלקת הרדמה ורישיון המומחה בכירורגיית פה ולסתות מטעם משרד הבריאות מקנים לכירורג פה ולסת את היכולת והאישורים הדרושים לביצוע טיפולים כירורגיים תחת סדציה (טשטוש) והרדמה כללית.